Hotel tesztek élménybeszámolók, értékelés

Címlap / Hotel tesztelés

Mulatós kastélyélet Szelestén

Szombathelytől északkeletre, Csorna felé, a 86-os út mellett áll egy kastély, ahol a régi Magyarország konzerválódott. Azok az esztendők, amikor, ha Pest-Budáról elindult egy kocsi a Balaton felé, jó, ha hónapok múlva megérkezett, mert minden baráthoz, minden jobb fogadóba betért az utazó. Mindenfelé marasztalták is cigányzenével, nótával, lakomával.

Ebből a szívélyes, szertelen, jó étvágyú és mulatós világból maradt meg valami a szelestei Festetich Kastélyszállóban máig is. A harmadik tulajdonos, Baich Mihály báró lekicsinylően nyilatkozott az arborétum közepén álló kastélyról, amelyet pedig a múlt század tízes éveiben meg is vásárolt: „ A lakóház angol cottage stílusban épült 1855-ben, az építőművészet ezen sivár, történelmi visszapillantásokban és értelmetlen rekonstrukciókban kimerült korszakában, hibás arányaival, nyugtalan homlokzataival, sehogy sem indokolható tornyával, sajnos, teljes diszharmóniában áll szép környezetével.” Baich Mihály botanikus volt és agglegény, vajmi kevés érzékkel és megértéssel az álmodozó hajlamú, az arányokra nem sokat adó későromantika iránt, amely a kastélyt az arborétum legmagasabb pontjára teremtette 1855-ben.

Parképítő főnemesek

Egykori tulajdonosai, Gróf Festetics Andor és báró Baich Mihály legjobban a kastély környezetét szerették, nem annyira az épületet. A gróf alakította ki a ma természetvédelmi területként számon tartott 13,5 hektáros parkot, a báró pedig, akit a virágok bárójaként emlegettek, továbbépítette. 1914-ben két kertészlakást, üvegházakat, melléképületeket is építtetett a parkban. Többek közt Hollandiából, Németországból hozatott hagymákat, magvakat és csodás dísznövényeket.
A harmincas években, amikor anyagi helyzete ingataggá vált, kastélyát és birtokainak vadászati jogát bérbe adta Juszuf Kemál, egyiptomi alkirálynak. A báró 1948 után kocsisa házában élt az államosításoknak köszönhetően, amely ma az ölbői Múlt-ház, egészen 1955-ben bekövetkezett haláláig. Emlékét hatalmas fenyők, tölgyek, sétányok őrzik, hátul megvannak még az üvegházak is, ahol a bougenvilleák közül lehet vásárolni.

Kútházból kápolna

A parkban egy Őrfi József tervezte kápolna is áll, mert Zsuzsa asszony nem szereti a bezárt templomokat.
A parkon túl ott a Zsuzsanna Panzió és a gyógyfürdő, 1260 méter mélyről föltörő gyógyvízzel, amely kedélybetegségre, női bajokra, sebgyógyításra is jó, és szívbetegeknek sem ellenjavallt. A kastélyban nagy élet van, reggelire akár kocsonyát is kap az, aki kér, előtte egy kis pálinkát, hogy megjöjjön az étvágy. A nyolcvanhárom éves nagymama mézes és citromos sütije reggeltől estig hozzáférhető, úgy áll az asztalon fölszeletelve, mint otthon, utóbb a mézes receptjét is elkunyeráljuk. A friss szegfűgombával készült vadhúsra sincsen panaszunk. A boroktól és a pálinkáktól nem vagyunk úgy elájulva, pedig nagyon szép, hogy mindenből a környékbelit részesítik előnyben.

Tangóharmonika és közös biliárdozás

Vacsora után a házigazda előveszi tangóharmonikáját, hogy mindenkinek elénekelje a kedvenc nótáját.
A szalonban van egy hatalmas biliárdasztal, majd éjfélig játszunk, azért ez sem mindennapos manapság. Más szállóvendégek is betérnek, mindenki jól érzi magát. Másnap az erdei mesehősökre hajazó erdőmérnök visz bennünket a parkban, lassulunk, lebegünk, kibékülünk a hatalmas fatörzsek alatt a világgal.

Varga Klári